Veelgestelde vragen
Hieronder beantwoorden wij de meest gestelde vragen. We hebben de antwoorden voor je gecategoriseerd per onderwerp.
Zonnepanelen
Klik op de vraag om het antwoord te lezen.
Een zonnepaneel bestaat uit licht-gevoelige zonnecellen, die zonlicht omzetten in stroom. Met zonnepanelen wek je zonnestroom op. Deze wordt omgevormd voor gebruik in huis en teruglevering aan het net. Je blijft daarnaast dus ook gewoon verbonden aan het net. Want ook als de zon niet schijnt, bijvoorbeeld 's avonds, heb je gewoon stroom nodig.
Alle opgewekte zonnestroom die je direct thuis verbruikt is gratis. Die stroom heb je zelf opgewekt en hoef je dus niet meer in te kopen. In het geval dat je overdag meer stroom opwekt dan je huishouden verbruikt (en dat gebeurt vrijwel dagelijks), lever je de extra stroom terug aan ‘t net. Dit gebeurt automatisch in de meterkast, die registreert alles keurig voor je.
Lever je overdag stroom terug, dan registreert jouw slimmemeter in de meterkast elke teruggeleverde kWh. Jij ontvangt voor elke teruggeleverde kWh het geldende kWh-tarief van jouw energieleverancier. Dit heet salderen. Hiertoe zijn energieleveranciers wettelijk verplicht. Zo bespaar je flink op je stroomkosten met zonnepanelen.
De zonnepanelen liggen op het dak en wekken de stroom op. Daarnaast heb je een omvormer nodig. Een omvormer zorgt dat de gelijkstroom (DC) die de zonnepanelen opwekken wordt omgevormd naar 230 volt wisselstroom (AC) die geschikt is voor de apparaten in huis en voor teruglevering aan het net.
De omvormer hangt op zolder en werkt alleen overdag, als de zonnepanelen genoeg stroom geven. Sommige systemen hebben micro-omvormers, die zitten op het dak achter de zonnepanelen. De omvormer is via een vrije groep in de meterkast verbonden met jouw woning en tegelijkertijd aan het elektriciteitsnet. De meterkast verdeelt alle opgewekte stroom automatisch en houdt alle standen netjes en automatisch bij.
Tenslotte maak je gebruik van een online app, waarmee je de opbrengst van jouw zonnepanelen kunt monitoren. De app is via internet verbonden met jouw zonnepanelen en toont de gegevens die de omvormer doorgeeft. Zo weet je altijd precies dat je systeem goed presteert, ook als je op vakantie bent.
Een omvormer is het apparaat tussen de zonnepanelen en jouw meterkast. Een zonnepaneel wekt gelijkstroom op. Ons stroomnet werkt met wisselstroom. Een omvormer zorgt ervoor, dat de gelijkstroom die jouw zonnepanelen opwekken optimaal wordt omgezet naar wisselstroom voor distributie naar de apparaten in huis (en het net) via uw meterkast.
Voor het project van de gemeente Venlo leveren wij zonnepanelen van 400 Wattpiek (Wp) per stuk .
Wattpiek (Wp) geeft het vermogen van een zonnepaneel aan. Het Wp geeft aan hoeveel stroom een zonnepaneel opwekt onder internationaal vastgestelde ideale licht-omstandigheden.
Wat betekent ideaal? Gedurende de dag variëren de instraling en de temperatuur te veel om het vermogen te meten.
Elke fabrikant stelt daarom het zonnepaneel in de fabriek bloot aan een lichtbron. Daarmee meet de fabrikant het vermogen per zonnepaneel. Dit vermogen wordt vastgesteld en daarna als Wp vermeld bij het zonnepaneel.
Het Wp wordt wereldwijd overal hetzelfde gemeten.
Eenvoudig gezegd: de zonnepanelen, de omvormer, het montagemateraal, de bekabeling, de installatiekosten, de monitoring, de productgaranties en een contract voor service en onderhoud.
U gaat een lening aan met de gemeente Venlo. Daar hoort ook een contract bij voor het aflossen van de lening plus 1,5% rente.
Soms wordt er te veel elektriciteit teruggeleverd aan het net. Dan schakelen je zonnepanelen
tijdelijk uit. Daarna start je systeem vanzelf weer op. Dit komt af en toe voor op zonnige dagen
in het voorjaar.
Financieel
Klik op de vraag om het antwoord te lezen.
Dat klopt. Gemeente Venlo gaat woningeigenaren helpen bij de aanschaf van zonnepanelen. Als jij zonnepanelen neemt via dit project, kies je voor een voordelige lening die loopt bij de gemeente Venlo.
Jij lost deze lening in 15 jaar af. De vaste, lage rente is 1,5% per jaar. Eerder boetevrij aflossen is ook mogelijk.
Via deze website kun jij gratis een voorstel aanvragen. Als je tevreden bent ga je online akkoord met het voorstel. Daarna is er een bankmachtiging nodig om de lening definitief toegekend te krijgen en om de installatie te laten plaatsvinden. Wij sturen jou hiervoor alle zaken en benodigde formulieren toe.
Nadat jouw bankmachtiging is verwerkt geeft jouw gemeente goedkeuring voor plaatsing. Daarna nemen wij contact met je op om de installatie in te plannen.
Uit de kostenbesparing die jouw zonnepanelen opleveren betaal je de lening en aflossing terug. Je begint met aflossen in de eerst volgende maand - nadat de installatie van jouw zonnepanelen heeft plaatsgevonden. Minimaal twee weken van tevoren ontvang jij daarvan nogmaals bericht, daarin staat de startdatum van jouw aflosperiode benoemd.
Wij rekenen dit nauwkeurig uit en specifiek voor jouw dak. Als je een voorstel aanvraagt, maken wij een maatwerk ontwerp voor jouw woning. Daarmee wordt duidelijk hoeveel zonnepanelen jij kunt plaatsten en wat het totale Wattpiek-vermogen is dat je installeert. Tevens weten we hoe de zonnepanelen zijn georiënteerd en in welke hoek ze worden geplaatst. Deze factoren bepalen samen hoeveel kWh stroom jij elk jaar zult opwekken met jouw zonnepanelen.
Je kunt alles vrij eenvoudig narekenen. Het enige dat je nodig hebt is onderstaande formule. Jij wilt ten eerste het Wp-vermogen van een 400 Wattpiek zonnepaneel omrekenen naar kWh's productie per jaar. Grofweg neem je daarvoor een factor 0,9. De stroomopbrengst per zonnepaneel is dan: 400 x 0,9 x 1.000 = 360 kWh per jaar, per zonnepaneel.
Met 10 zonnepanelen wek je dan gemiddeld 3.600 kWh per jaar op. De factor 0,9 hierboven geldt bij een schuin dak dat is gericht op het zuiden. Afhankelijk van de hellingshoek en de oriëntatie van jouw dak (ten opzichte van het zuiden), wordt deze factor [0,9] wat bijgesteld. Zo bepalen we per dak de gemiddelde opbrengst per jaar.
Zonnestroom die je overdag niet meteen gebruikt, lever je terug aan het elektriciteitsnet. Voor die teruggeleverde stroom ontvang je een vergoeding. De salderingsregeling stelt energieleveranciers verplicht jou hetzelfde kWh-tarief als vergoeding te betalen. Jij krijgt per kWh die je teruglevert dus net zoveel, als je normaal gesproken aan jouw leverancier betaalt. Aan dit principe zit wel een maximum: jouw jaarlijkse stroomverbruik. Wek je jaarlijks meer stroom op dan jij gebruikt in huis? Dan krijg je voor het extra deel stroom een lager kWh-tarief terug.
Vanwege de 100% vergoeding trek je op dit moment de opgewekte zonnestroom (jaarlijks) af van jouw eigen gebruik. Dat principe van wegstrepen heet salderen. Je hoeft daar verder niks voor te doen. De slimmemeter houdt precies bij hoeveel stroom je opneemt uit en hoeveel stroom je teruglevert aan het net. De meterkast regelt alles automatisch voor jou.
Stel, je huidige verbruik is nu 2.100 kWh per jaar. Met jouw zonnepanelen wek je per jaar 2.000 kWh zonnestroom op. 's Avonds gebruikt je immers gewoon stroom en die neem je op uit het net. Aan het eind van het jaar blijkt dat jij in totaal 1.000 kWh hebt opgevraagd en verbruikt. Je hebt echter ook 900 kWh teruggeleverd (900 kWh van de 2.000 kWh die je hebt opgewekt met de zonnepanelen). Jij betaalt dan alleen nog voor de 100 kWh stroom die je hebt opgenomen in dat jaar .
Jouw energierekening wordt hierdoor veel lager. Door de kostenbesparing kunt jij je lening met lage rente aflossen. Zo verdien je jouw investering met de zonnepanelen terug. Nadat alles is afgelost, stijgt je financieel rendement extra door. Mooi meegenomen.
De Tweede Kamer heeft een wetsvoorstel aangenomen om het btw-tarief op zonnepanelen installaties per 1 januari 2023 te verlagen naar 0%. De btw op zonnepanelen gaat hiermee omlaag van 21% naar 0%. Particulieren hoeven hierdoor de btw niet meer terug te vragen bij de Belastingdienst. Het zogenoemde nultarief geldt alleen als de zonnepanelen worden geïnstalleerd op woningen of bijgebouwen van een woning, zoals een schuur.
Het antwoord is ja. Met de salderingsregeling kun je jouw jaarlijks opgewekte elektriciteit wegstrepen tegen jouw jaarlijkse verbruik. Deze regeling blijft sowieso t/m 2026 bestaan. Maar ook zonder deze salderingsregeling blijft het rendement op zonnepanelen uitstekend. In de meeste gevallen is het rendement op zonnepanelen hoger dan het rendement op je spaarrekening.
Let op: om optimaal te profiteren van het rendement van je zonnepanelen kun je het beste je
opgewekte elektriciteit direct gebruiken op het moment dat je het opwekt.
Een terugleververgoeding kan effect hebben op je financiële rendement, net als de
salderingsregeling. Daarom kun je het beste om de elektriciteit meteen gebruiken als je het opwekt. De hoogte van de terugleververgoeding verschilt per
energieleverancier. Door verschillende energieleveranciers met elkaar te vergelijken, kun je dit
effect zo klein mogelijk houden.
Garanties
Klik op de vraag om het antwoord te lezen.
Voor de financiering doe jij zaken met de gemeente Venlo. ZelfOpwekken.nl is uw leverancier. Wij zijn tevens de service provider voor het onderhoud van jouw zonnepanelen en de aanverwante producten. Wij zijn je aanspreekpunt bij vragen, storingen en bij garantie-afhandeling.
Wij zijn als installatiebedrijf aangesloten bij Techniek Nederland. Naast de productgaranties van de fabrikant, bieden wij je een installatiegarantie en een opbrengstgarantie. Om dit laatste mogelijk te maken, word jij aangesloten op onze eigen monitoringsoftware: SolarResult. Deze software werkt omvormerproducent onafhankelijk. Je krijgt een app, waarmee jij de opbrengst zelf kunt controleren. Als de jaarlijkse opbrengst lager is dan wij beloven, wordt je daarvoor financieel gecompenseerd.
Wij kunnen een dergelijke garantie geven omdat wij samenwerken met wereldwijd gerenommeerde A-merken: de zogenaamde Tier 1 producenten. Dit zijn bedrijven die alles zelf produceren. Dit resulteert in een superieur aanbod, afgestemd op jouw behoeftes.
Hieronder leest je meer over de verschillende type garanties.
Allereerst werken wij samen met gerenommeerde A-merken uit de zonnepanelen branche. Wij kiezen voor betrouwbare producenten die wereldwijd bekend staan vanwege de kwaliteit en hoge innovatiegraad. Zij bieden de beste producten en een uitstekende service.
Gaat er onverhoopt toch iets stuk, dan bieden wij de onderstaande garanties:
Zonnepanelen | 15 jaar productgarantie
Zonnepanelen | 25 jaar vermogensgarantie
Omvormer | 10 jaar productgarantie
Micro-omvormers | 20 jaar productgarantie
Montagematerialen | 10 jaar productgarantie
Installatiegarantie | 18 maanden
Opbrengstgarantie | 15 jaar opbrengstgarantie
Naast de productgaranties van de fabrikant, bieden wij u een installatiegarantie en een opbrengstgarantie. Om dit mogelijk te maken, wordt u aangesloten op onze eigen monitoringsapp, waarmee u de opbrengst zelf kunt controleren. Als de jaarlijkse opbrengst lager is dan wij beloven, wordt u daarvoor financieel gecompenseerd.
De productgarantie is de fabrieksgarantie van de producent. Daarvoor is het belangrijk dat alleen gecertificeerde vakmensen werken aan jouw installatie.
Mocht er binnen de garantieperiode onverhoopt toch iets kapot gaan, dan valt dit meestal onder de productgarantie. In dat geval komen wij kosteloos langs om een product te vervangen en de fout te herstellen.
Je mag nooit zomaar derde partijen aan jouw installatie laten komen, zonder dat wij daar toestemming voor geven. Tijdens de ontwerpfase worden alle materialen namelijk optimaal op elkaar afgestemd. Dit is belangrijk voor uw garanties. Wij werken altijd met ervaren vakmensen. Zo garanderen wij een hoog en langdurig rendement.
Bij de installatie wordt alles slim en degelijk gemonteerd. Zo zorgen wij dat alles goed verloopt en jij kunt genieten van goedkope, hernieuwbare stroom. Toch kan het helaas wel eens gebeuren dat je schade hebt. Of dat er tijdens de installatie toch iets kapot gaat. Geen zorgen, dan valt dit onder onze installatiegarantie.
Voorwaarden
De gemeente Venlo is gestart met het zonnepanelenproject ‘Met gemak zon op je dak’. In dit project kun je gemakkelijk en zonder grote investering zonnepanelen aanschaffen. Voor dit aanbod sluit je bij de gemeente een lening af. Daardoor hoef je nu geen groot bedrag te betalen, maar bespaar je wel meteen op je energierekening. Iedereen die een eigen woning bezit kan meedoen.
De gemeente Venlo heeft de leverancier met het beste aanbod voor haar inwoners geselecteerd. Dit bedrijf installeert niet alleen de zonnepanelen, maar verzorgt ook 15 jaar lang de service en het onderhoud. Dit houdt onder andere in dat u gebruik kunt maken van proactieve monitoring. Daarmee bepalen wij continu of uw systeem goed functioneert en stellen wij zeker dat u het jaarlijkse aantal kWh's gegarandeerd produceert.
Het aanbod van de gemeente is uitsluitend van toepassing voor jet verkrijgen en aanbrengen van een PV-installatie op bestaande gebouwen in de gemeente Venlo. Dit houdt in:
- Particuliere woningeigenaren, waarbij de particuliere eigenaar tevens hoofdbewoner is van de woning.
- Particuliere woningeigenaren met een bedrijfsruimte aan huis (thuisgebonden MKB-bedrijven) waarbij de particuliere eigenaar tevens hoofdbewoner is van de woning.
- Kerkgenootschappen.
- Rechtspersonen zonder winstoogmerk.
- Scholen.
- VvE's.
- Monumenten en beschermd stadsgezicht mogen alleen meedoen wanneer daar eerst een vergunning voor is verleend door de gemeente Venlo.
Het aanbod geldt niet voor:
- Huurwoningen in eigendom van woningcorporaties.
- MKB-bedrijven die niet thuisgebonden zijn.
- Alle gebouwen met een grootverbruikersaansluiting.